Medicines for life

Gennem en mobil udstilling sætter Farmaceuter uden Grænser (FuG) fokus på problemer med salg og brug af medicin i udviklingslande.

Hvert år dør 1 mio. afrikanere på grund af dårlig, forkert eller manglende lægemiddelbehandling. Årsagerne er mange og komplekse og skyldes bl.a. mangel på uddannet sundhedspersonale og manglende statslig regulering på lægemiddelområdet. Medicin er populært i lande syd for Sahara – både som handels- og forbrugsvarer. Dette bevirker, at både håndkøbs og receptmedicin forhandles på hvert et gadehjørne af både faglærte men oftest også ufaglærte sælgere. Medicin redder hver dag mange liv, men overforbrug og forkert brug af medicin har konsekvenser for folkesundheden både på kort og lang sigt. Formålet med aktiviteten er at sætte fokus på salg og brug af medicin i udviklingslande. Med Sierra Leone som case-land, ønsker vi at oplyse vores fagfæller om, at anvendelse af vestlig medicin i u-lande langt fra er uproblematisk og at vi bør stå sammen i kampen for at fremme alles ret til sikker lægemiddelbehandling.

Vi håber hermed at kunne præge den sociale bevidsthed blandt nuværende og kommende sundhedsfaglige på lægemiddelområdet i Danmark.

Alle, der arbejder med lægemidler og sundhed i vores velfærdssamfund, bør kende til de udfordringer og konsekvenser der er forbundet med brug af vestlig medicin i udviklingslande. Derfor ønsker FuG, gennem en mobil udstilling af billeder, kortfilm og portrætter, at formidle lokale historier om brug og salg af medicin i området omkring vores partnerorganisation i Sierra Leone. Udstillingen vil gennem konstruktive fortællinger vise lægemidlernes for- og bagsider og give et nuanceret indblik i sundhedssektoren i et land som Sierra Leone.

De ansvarlige for aktiviteten har et særligt kendskab til Sierra Leone, hvorfra datamaterialet til udstillingen skal hentes. Vores samarbejdspartner i Sierra Leone (Masanga Hospital Rehabilitation Project) vil hjælpe med materialeindsamlingen.

På sigt forventer vi desuden at udstille på andre offentlige og private arbejdspladser relateret til lægemiddelområdet. Udstillingen skal stå i foyerer, kantiner eller vandregange på arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner, og herved skabe rum for passiv formidling – noget, man stopper op og kigger på, på vej til kantinen eller til mødet. Noget, man taler om i frokostpausen og blandt andre fagfæller. Noget, man tager med sig og minder én om, at vi alle har et socialt ansvar. En øjenåbner på livet uden for trygge vestlige rammer.

Hele ansøgningen kan læses HER

Er du blevet nysgerrig på FuG’s arbejde for at fremme sikker brug af medicin og har du lyst til at vide mere er du velkommen til at kontakte os på info@fug-dk.dk eller 50528409.